buitenland

Bakoe wil eind aan geweld Nagorno-Karabach

Door ANP - 03 april 2016

BAKOE (ANP/DPA/RTR) – Het Azerbeidzjaanse leger wil de opgelaaide strijd om de opstandige etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach beëindigen. Dat heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zondag laten weten. Eerder op de dag reikte ook de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Rusland aartsvijand Armenië de hand, maar het geweld duurt voorlopig nog voort.

Zaterdag braken na jaren van betrekkelijke rust felle gevechten uit rond de Azerbeidzjaanse regio, die is bezet door lokale strijders en Armeense troepen. Minstens dertig soldaten zijn gesneuveld en volgens de beide kampen zijn er ook burgerslachtoffers te betreuren. Azerbeidzjan en Armenië betichten elkaar van het schenden van de wapenstilstand die sinds 1994 van kracht was.

Volgens de eigen krijgsmacht van Nagorno-Karabach hebben Azerbeidzjaanse troepen ,,de agressieve militaire operatie zondagochtend vroeg met raketten en pantserwagens voortgezet”. Azerbeidzjan werpt tegen dat Armeense troepen ruim twintig procent van zijn grondgebied hebben bezet. Als zij zich terugtrekken is Bakoe bereid een vergelijk met Jerevan te treffen, zei de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Moskou zondagochtend. Ambassadeur Polad Bulbuloglu waarschuwde dat zijn land anders is aangewezen op ,,de militaire weg”.

Trouw

Azerbeidzjan kreeg eerder op de dag een steunbetuiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij beloofde de bondgenoot ,,tot het einde toe” trouw te blijven.

Rusland, de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking hebben Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen de wapens neer te leggen.