buitenland

Beving Ecuador eist tientallen levens

Door ANP - 18 april 2016

QUITO (ANP) – Zeker 41 mensen zijn om het leven gekomen bij een krachtige aardbeving voor de kust van Ecuador. Het dodental zal vermoedelijk verder oplopen, laat vicepresident Jorge Glas weten. In zes provincies is de noodtoestand uitgeroepen. Zaterdagavond rond 20:00 uur (lokale tijd) werd een beving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter gemeten.

Op sociale media verschijnen beelden van verschillende gebouwen die in Ecuador zijn ingestort, waaronder een brug in Ecuadors grootste stad Quayaquil en een luchtverkeerstoren op het vliegveld Manta. Door de beving kwam een deel van de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land, Quito, zonder stroom te zitten. President Rafael Correa riep de 16 miljoen inwoners op om kalm te blijven.

Het seismologisch instituut USGS gaf een tsunamiwaarschuwing af voor de kuststreken van Ecuador en Colombia. De dreiging is grotendeels voorbij. Een olieraffinaderij in de buurt van het epicentrum is uit voorzorg gesloten. Het epicentrum lag net iets buiten de kust op een diepte van 19 kilometer, op zo’n 170 kilometer afstand van Quito.

De bevingen in Japan, waarbij meer dan veertig mensen om het leven kwamen, hadden een sterkte van 7.3 en 6.6.