buitenland

Brussel wil visumvrij reizen voor Oekraïners

Door ANP - 20 april 2016

BRUSSEL (ANP) – Visumvrij reizen naar Europa voor de 45 miljoen Oekraïners is een stap dichterbij. De Europese Commissie stelde woensdag dat de tijd rijp is.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het voorstel ,,heel snel” goedkeuren. Hij zei dat het een kwestie van weken is voordat het geregeld kan zijn.

De Oekraïense regering heeft verreikende en moeilijke hervormingen doorgevoerd, onder meer op het gebied van de rechtsstaat, gaf Avramopoulos als motivatie voor het voorstel. ,,De regering voldoet aan haar verplichtingen en verricht heel erg goed werk”, aldus Avramopoulos.

Biometrisch paspoort

,,We hebben een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen”, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker onlangs bij een bezoek van de Oekraïense president Petro Porosjenko aan Brussel.

Visumvrij reizen is alleen mogelijk met een biometrisch paspoort. Oekraïners mogen als het wordt goedgekeurd tot maximaal negentig dagen per zes maanden visumloos in de EU verblijven. Werken mogen ze niet.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezonderd, maar de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland worden na goedkeuring wel visumvrij toegankelijk voor Oekraïners.