buitenland

China wuift Panama Papers weg en censureert

Door ANP - 05 april 2016

BEIJING (ANP) – China heeft beschuldigingen jegens intimi van partijbonzen op grond van de onthullingen over belastingparadijzen dinsdag van de hand gewezen. De toegang tot de berichtgeving over de Panama Papers is bovendien ingeperkt.

Op de vraag of China een onderzoek instelt naar de naasten van partijbonzen die in de Panama Papers worden genoemd, antwoordde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het ,,geen commentaar geeft op deze ongegronde aantijgingen”. Journalisten onthulden dat onder meer intimi van president Xi Jinping banden zouden hebben met offshorebedrijven die gebruikt werden om belasting te ontwijken.

Wie op Chinese zoekmachines naar het trefwoord ‘Panama’ zoekt, stuit op tal van ontoegankelijke zoekresultaten. Slechts berichten over de betrokkenheid van topsporters zijn voor iedereen zichtbaar.