buitenland

Corruptiezaken Zuma onterecht gesponeerd

Door ANP - 29 april 2016

PRETORIA (ANP/RTR) – Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag bepaald dat 783 aanklachten wegens corruptie tegen president Jacob Zuma zeven jaar geleden ten onrechte zijn geseponeerd. Volgens het hof zouden ze alsnog onderzocht moeten worden.

Door het sepot in april 2009 kon Zuma later die maand meedoen aan de presidentsverkiezingen. Dit jaar worden in Zuid-Afrika gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De ANC-partij van Zuma heeft te maken met een felle campagne van tegenstanders die munt willen slaan uit de corruptie-aantijgingen.

De uitspraak van het hof vergroot de druk op Zuma om op te stappen. Zelfs binnen het ANC wordt om zijn aftreden geroepen, na een vernietigend oordeel vorige maand van het Constitutionele Hof omdat Zuma weigerde een uit publieke middelen betaalde verbouwing van zijn huis terug te betalen.

De uitspraak betekent niet dat de aanklachten automatisch worden hersteld. Die beslissing is aan het Openbaar Ministerie. Het hoofd van het OM liet weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.