buitenland

Drempel referendum Italië 50 procent plus één

Door ANP - 18 april 2016

ROME (ANP) – Italië houdt zondag een referendum over de verlenging van olieboringen voor de kust. Er is net als in Nederland een minimum aantal kiezers voor de geldigheid vastgelegd. Als de helft plus één komt opdagen, dat betekent 25.393.171 stemgerechtigden, is het referendum geldig en moet de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn beleid wijzigen. Hij heeft daarom aangekondigd beslist niet te gaan stemmen.

Renzi heeft in december concessies verlengd voor ondernemingen die tot 20 kilometer uit de kust naar olie of gas boren. Een reeks regioregeringen vindt dat besluit strijdig met een beleid dat zich zou moeten richten op duurzame energie en natuurbehoud. Ze willen met behulp van het referendum Renzi’s concessies onderuit halen.