buitenland

EU wil wateren Noordpool beschermen

Door ANP - 26 april 2016

BRUSSEL (ANP) – De wateren in het Noordpoolgebied moeten internationaal beschermd gebied worden. Daarvoor gaat de Europese Commissie pleiten, zo blijkt uit conceptvoorstellen in handen van ANP die het dagelijks bestuur van de EU woensdag naar buiten gaat brengen.

De EU zal gaan ijveren voor het oprichten van zogeheten beschermde mariene gebieden. Oliewinning zou dan in deze beschermde wateren niet meer mogen.

Olieconcern Shell boorde enige tijd in Alaska, maar staakte de winning van olie daar omdat het niet rendabel was. Bovendien bleken de eerste proefboringen teleurstellend.

Daarnaast wil Brussel dat ook Europa mee gaat praten met onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Denemarken en Canada om afspraken te maken over commerciële visvangst in deze gebieden. Internationale afspraken in deze streken waar geen enkele nationale wet geldt, zijn nodig om de visstanden gezond te houden en de wateren duurzaam te gebruiken, meent de EU.