buitenland

First Folio Shakespeare gevonden in Schotland

Door ANP - 07 april 2016

ISLE OF BUTE (ANP) – Een eeuwenoud exemplaar van het eerste verzamelde werk van Shakespeare is gevonden in een enorm landhuis op Isle of Bute, voor de westkust van Schotland. Voor zover bekend zijn er nu in de hele wereld 234 exemplaren van de zogenoemde First Folio. De meeste zijn in het bezit van bibliotheken en alleen toegankelijk voor onderzoekers.

Toen de First Folio in 1623 uitkwam stonden er stukken in die nooit eerder waren gepubliceerd, zoals Macbeth, The Tempest en As You Like It, en die anders wellicht voorgoed verloren waren gegaan. In totaal bevat de First Folio 36 toneelstukken.

Emma Smith, hoogleraar Shakespearestudies aan de Oxford University, schat dat het boek omgerekend 2,5 tot 3 miljoen euro waard is, maar het zal niet onder de hamer gaan. Tot oktober wordt het tentoongesteld in landhuis Mount Stuart.