buitenland

Griekenland begint met terugsturen migranten

Door ANP - 04 april 2016

LESBOS (ANP) – Griekenland is begonnen met het terugsturen van migranten naar Turkije. Twee passagiersschepen met asielzoekers vertrokken maandagochtend vroeg vanaf het eiland Lesbos. De migranten worden overgebracht naar de Turkse havenstad Dikili.

De meeste asielzoekers op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex. Voor iedere migrant reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.

Het terugsturen is onderdeel van een akkoord dat Turkije en de EU hebben gesloten om de toestroom van vluchtelingen en migranten te stoppen. De Turken zijn bereid alle migranten terug te nemen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen. In ruil daarvoor nemen de Europese landen Syrische vluchtelingen over van Turkije.