buitenland

Grote meningsverschillen NAVO en Rusland

Door ANP - 20 april 2016

BRUSSEL (ANP) – Diepgaande meningsverschillen kenmerken de relatie tussen de NAVO en Rusland. Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg woensdag in Brussel na afloop van de eerste NAVO-Ruslandraad in twee jaar. De militaire alliantie legde het politieke overleg in juni 2014 stil na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

De gesprekken waren open en serieus, zei Stoltenberg. ,,Politieke dialoog is noodzakelijk en nuttig, vooral in tijden van spanningen.” Hij herhaalde dat geen sprake is van ,,terugkeer naar normale relaties”.

Stoltenberg wees op de toename van overtredingen van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Ruslands gedrag in dit gebied is volgens de NAVO ,,destabiliserend”. Alle partijen zijn het erover eens dat de Minsk-akkoorden, die onder meer gaan over een bestand in Oekraïne, ,,urgent” moeten worden nageleefd.