buitenland

Helft Amerikanen laakt verkiezingssysteem

Door ANP - 27 april 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – Meer dan de helft van de stemgerechtigde Amerikanen denkt dat de manier waarop de politieke partijen nu hun kandidaten voor het presidentschap bepalen doorgestoken kaart is. Ruim twee derde is voorstander van een ander, transparanter systeem. Dat blijkt uit een enquête van Reuters/Ipsos onder 1582 kiezers.

Het resultaat is een echo van wat Donald Trump en Bernie Sanders als ‘stem des volks’ roepen. Deze Republikein en Democraat vinden dat ze in de race naar het Witte Huis per definitie achterliggen ten opzichte van tegenstanders met betere contacten binnen de partij. De kritiek heeft landelijk de discussie aangezwengeld of het proces naar nominatie wel zo eerlijk is.

De VS is een van de weinige landen die hun bevolking de kans geven de presidentskandidaten aan te wijzen. Maar het systeem met van staat tot staat verschillende voorverkiezingen, stembijeenkomsten van alleen partijleden (caucuses) en de mogelijk doorslaggevende partijconventies met de verworven (super)gedelegeerden is complex. De Democraten en Republikeinen hanteren bovendien andere regels.

Uit het onderzoek, dat volgens de onderzoekers een foutmarge van 2,9 procent heeft, blijkt dat de meeste Amerikanen aan iets anders toe zijn, bijvoorbeeld representatieve vertegenwoordiging. ,,Ik heb liever een één-man-één-stemsysteem”, was de reactie van Royce Young, die Hillary Clinton steunt. ,,Het huidige proces is zo lelijk.” Veel van de respondenten dachten er net zo over.