buitenland

‘Hervormers winnen 2e ronde verkiezing Iran’

Door ANP - 30 april 2016

TEHERAN (ANP/DPA) – De hervormingsgezinden rond president Hassan Rohani hebben ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran gewonnen. Dit meldden diverse media in het land zaterdag.

De coalitie van hervormers en gematigde conservatieven, die zich de ‘Lijst van Hoop’ noemt, kreeg 60 procent van de stemmen. De conservatieve hardliners wonnen 30 procent van de stemmen en 10 procent ging naar onafhankelijke kandidaten.

Daarmee heeft de pro-Rohani-coalitie het succes van de eerste ronde van de verkiezingen in februari voortgezet. Bij de tweede ronde waren 68 nog resterende zetels te verdelen van de in totaal 290 parlementszetels. De officiële resultaten worden zaterdagavond door het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Een opsteker voor Rohani was ook dat in Teheran zijn medestanders in de eerste ronde van de verkiezingen, in februari, al alle dertig zetels hadden gewonnen.