buitenland

Historisch bezoek van Kerry aan Hiroshima

Door ANP - 05 april 2016

TOKIO (ANP) – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry brengt in mei een historisch bezoek aan de Japanse stad Hiroshima. Hij is de hoogste Amerikaan die sinds het afwerpen van de eerste atoombom op 6 augustus 1945 het vredesmonument met de bekende Genbakukoepel bezoekt.

Kerry is op 10 en 11 april al in Hiroshima, tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7. Hij legt dan bloemen bij het grafmonument voor de omgekomen slachtoffers van de bom. De Verenigde Staten moeten nog beslissen of ook president Obama de stad aandoet wanneer hij in mei in Japan is voor een bijeenkomst van de leiders van de G7, schrijft The Guardian.

Door de bom (Little Boy genaamd) die de Amerikanen boven de stad afwierpen, kwamen in één klap ongeveer 80.000 mensen om. Nog eens 60.000 stierven later aan hun verwondingen of door radioactieve straling. De aanval op Hiroshima werd op 9 augustus gevolgd door een atoombom (Fat Man) op de havenstad Nagasaki, die in totaal 150.000 mensen het leven kostte.