buitenland

Hogere straf voor Belgische jihadronselaar

Door ANP - 14 april 2016

BRUSSEL (ANP) – De Belgische jihadronselaar Khalid Zerkani moet vijftien jaar de cel in voor het rekruteren van mensen om in Syrië te gaan strijden. Dat heeft het hof van beroep in Brussel donderdag bepaald. De rechtbank legde de islamitische prediker vorig jaar zomer twaalf jaar op.

Hij werd samen met medeverdachte Fatima Aberkane ook vervolgd voor het leiding geven aan een terroristische organisatie. De straf voor Aberkane werd bijna verdubbeld, van acht naar vijftien jaar. Twee andere vrouwen werden veroordeeld tot kortere celstraffen.

Volgens het OM is de 42-jarige Zerkani de grootste ronselaar van jihadisten in België. Hij zou onder anderen Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh hebben gerekruteerd, beiden betrokken bij de aanslagen in Parijs in november. Ook Najim Laachraoui, die zich vorige maand opblies op Brussels Airport, zou door hem zijn geronseld.