buitenland

Indiase vrouw welkom in belangrijke tempel

Door ANP - 08 april 2016

MUMBAI (ANP) – Na honderd jaar zijn Indiase vrouwen eindelijk welkom in de voor hindoes belangrijke tempel Shani Shingnapur. Dat is te danken aan de aanhoudende protesten van de actiegroep Bhumata Ranragini (Strijdsters van Moeder Aarde) tegen deze vorm van discriminatie. ,,Dit is een overwinning voor de gelijkberechtiging van de geslachten”, zei aanvoerster Trupti Desai vrijdag.

De Shani-tempel in de West-Indiase staat Maharashtra was een van de weinige hindoeïstische heiligdommen waar vrouwen niet naar binnen mochten. Vorige week bepaalde de rechtbank in Mumbai dat een dergelijk toegangsverbod indruist tegen het fundamentele vrouwenrecht te bidden in tempels.

Na dat oordeel probeerden voorstanders van de oude maatregel, die een overblijfsel is van de gedachte dat menstruerende vrouwen onrein zijn, de kerkgangsters alsnog buiten te houden. Het stichtingsbestuur besloot daarop de poorten voor iedereen te sluiten. Dat leidde tot een bestorming van het gebouw door mannen. Als compromis is het gebedshuis nu voor iedereen toegankelijk.