buitenland

Juncker: geen verwatering visa-criteria

Door ANP - 19 april 2016

STRAATSBURG (ANP) – Europese voorwaarden en standaarden voor visumvrij reizen in Europa blijven overeind, ook voor Turkije. ,,Visaliberalisering draait om criteria. De criteria zullen niet worden verwaterd”, zei Jean-Claude Juncker dinsdag tijdens een speech bij de mensenrechtenorganisatie Raad voor Europa in Straatsburg.

De uitspraken van Juncker komen kort na Turkse dreigementen de gesloten migratiedeal niet na te komen als de EU de regels voor het visumvrij reizen voor Turken per juni niet vergemakkelijkt.

Turkije en de EU maakten in maart afspraken om gezamenlijk het migratievraagstuk het hoofd te bieden. In ruil voor geld, het oppakken van de toetredingsgesprekken én het versnellen van het proces rond visumvrij reizen toonde Turkije zich bereid illegaal naar Griekse eilanden overgestoken migranten terug te nemen. De EU zal dan voor elke teruggestuurde Syrische vluchteling een Syriër herplaatsen uit een Turks kamp.