buitenland

Kabinetsformatie Spanje gedoemd

Door ANP - 18 april 2016

ZARAGOZA (ANP/DPA) – De linkspopulistische Spaanse partij Podemos vormt geen regering met de sociaaldemocraten en de liberalen. De achterban van Podemos sprak zich in een ledenraadpleging uit tegen de formatieplannen. Dat maakt nieuwe verkiezingen schier onafwendbaar.

Partijleider Pablo Iglesias hield de avances van de sociaaldemocratische PSOE en de liberale Ciudadanos al af, maar gaf de leden en geregistreerde aanhangers van Podemos het laatste woord. Bijna 90 procent van hen stemden tegen, liet bestuurslied Pablo Echenique maandag weten.

Een nog iets grotere meerderheid wil dat Podemos met de PSOE en een stel kleine partijen ter linkerzijde een linkse regering vormt. PSOE-leider Pedro Sánchez heeft zo’n kabinet echter al uitgesloten.