buitenland

Merkel maakt weg vrij voor vervolging komiek

Door ANP - 15 april 2016

BERLIJN (ANP) – De Duitse regering geeft toestemming om de komiek Jan Böhmermann te vervolgen wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag bekendgemaakt.

Erdogan had de Duitse regering om vervolging gevraagd. Böhmermann had de Turkse president in zijn satirische televisieprogramma onder andere uitgemaakt voor geitenneuker. Voor de vervolging wegens belediging van een bevriend staatshoofd moet de Duitse staat formeel toestemming geven.

De Duitse regering zat behoorlijk in haar maag met de kwestie en heeft er een week over gedaan om een besluit te nemen. Het besluit was niet unaniem, liet de bondskanselier weten. De oppositie verkondigde al de hele week dat vervolging een knieval zou zijn tegenover Erdogan.

Duitse wet

Merkel benadrukte dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot de belangrijkste waarden in Duitsland horen. Maar ze wees ook op de Duitse wet die een buitenlands staatshoofd het recht geeft om om vervolging te vragen als hij of zij zich beledigd voelt.

Of het ook tot een zaak tegen de komiek komt, is niet duidelijk. Justitie zal daarover beslissen.