buitenland

Merkel veroordeelt nederzettingbeleid Israël

Door ANP - 19 april 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Bondskanselier Angela Merkel heeft het nederzettingenbeleid van Israël op Palestijns grondgebied dinsdag scherp bekritiseerd. De Duitse houding ten aanzien van een VN-resolutie liet ze open. Berlijn steunt wel het jongste, Franse vredesinitiatief voor het Nabije Oosten, zei Merkel na een onderhoud met de Palestijnse president Mahmud Abbas. De ministers vergaderen daar begin juni over.

Om de conflictpartijen met elkaar in gesprek te krijgen is het ,,belangrijk dat elke mogelijkheid, hoe onwaarschijnlijk ook, wordt benut om vooruitgang te boeken”. Merkel zei er meteen bij het niet erg waarschijnlijk te vinden ,,dat morgen een vredesplan op tafel ligt.”

De Palestijnen willen met een besluit van de VN-veiligheidsraad zo snel mogelijk de Israëlische premier Benjamin Netanjahu onder druk zetten. Merkel toonde daarvoor begrip. ,,Nog beter zou het zijn als we het voor elkaar krijgen dat er geen nieuw nederzettingen meer worden gebouwd.”