buitenland

N-Korea bevestigt lancering vanaf onderzeeër

Door ANP - 24 april 2016

PYONGYANG (ANP) – Noord-Korea heeft zondag bevestigd dat het een ballistische raket heeft afgeschoten vanuit een onderzeeboot. Het land noemde de test, die door Kim Jong-un werd geleid, een ,,groot succes”. Wanneer en waar de raket precies is afgeschoten, wil Noord-Korea niet zeggen.

,,De test heeft de betrouwbaarheid van het Koreaanse onderwatersysteem bevestigd en versterkt”, meldde staatspersbureau KCNA zondag. De leiding van de Zuid-Koreaanse krijgsmacht meldde eerder dat Noord-Korea zaterdag voor zijn oostkust mogelijk een ballistische raket had afgeschoten. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft de raket een afstand van 30 kilometer afgelegd.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su Yong, zei zaterdag (lokale tijd) tegen Amerikaanse media dat het land bereid is met nucleaire testen te stoppen. Maar enkel als de Verenigde Staten een einde maken aan hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea.

Frankrijk noemt de lancering van de ballistische raket een nieuwe schending van VN-besluiten. Daarom roept het de Europese Unie op om aanvullende sancties tegen Noord-Korea aan te nemen. ,,We vragen de internationale gemeenschap om een sterke en verenigde reactie zodat Noord-Korea stopt met provoceren”, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.