buitenland

‘Nederlandse met Australiërs vast in Libanon’

Door ANP - 13 april 2016

SYDNEY (ANP/RTR) – Een Nederlandse vrouw is samen met een Australische televisieploeg en een Australische moeder in Libanon gearresteerd. Dat meldt de Britse krant Daily Mail woensdag. De krant publiceerde foto’s van de paspoorten van de gearresteerden.

De Libanese autoriteiten verdenken in elk geval de Australiërs van betrokkenheid bij het ontvoeren van de twee jonge kinderen van de Australische vrouw. Zij is verwikkeld in een conflict met de Libanese vader over de voogdij over de jongeren. Volgens Australische media was de vrouw naar Libanon gereisd om haar kinderen op te halen. Wat de rol van de Nederlandse is, is niet duidelijk.

De jongeren werden onlangs van straat geplukt en in een auto geduwd. Volgens The Sydney Morning Herald werden ze in het voertuig naar verluidt herenigd met hun moeder, die later werd opgepakt. De kinderen zijn inmiddels weer terug bij hun vader.

Onderzoek

Volgens premier Turnbull krijgen de verdachten steun van het Australische consulaat. Hij benadrukte wel dat de Libanese autoriteiten het recht hebben om een onderzoek te starten als ze menen dat de wet is overtreden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vorige week donderdag twee Nederlandse vrouwen zijn aangehouden in Libanon. Zij zaten met anderen op een boot vanuit Griekenland en mochten niet van boord. Afgelopen zondag hebben ze hun paspoort teruggekregen en hebben ze het land verlaten. Of de vrouwen iets met de Australische televisieploeg te maken hebben, is bij de woordvoerster van het ministerie niet bekend.