buitenland

Noodtoestand Bagdad na bestormen Groene Zone

Door ANP - 30 april 2016

BAGDAD (ANP) – Irak heeft zaterdag de noodtoestand voor Bagdad afgekondigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken lieten weten dat dit besluit is genomen na de bestorming eerder op de dag van de zogeheten Groene Zone in de hoofdstad.

Enkele duizenden aanhangers van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr waren over de betonnen muur naar de Groene Zone geklommen om politieke hervormingen te eisen. Ze zijn woedend omdat een stemming over hervormingen is uitgesteld. De politie gebruikte volgens lokale media traangas om de demonstranten tegen te houden. Ook werden schoten gehoord.

In de streng beveiligde Groene Zone van Bagdad zijn tal van ambassades en ministeries gevestigd. Enkele aanhangers van Sadr wisten het parlement binnen te dringen. Op foto’sop internet waren demonstranten te zien die in het parlementsgebouw rondliepen en met vlaggen zwaaiden.

Premier Haider al-Abadi ligt onder vuur, omdat hij de financiële crisis in zijn land niet goed zou aanpakken en te weinig vaart zou zetten achter het vernieuwen van zijn regeringsploeg. Sadr zei zelf eerder vanuit de heilige stad Najaf dat ,,hij wacht op de grote volksopstand” die een eind maakt aan de corruptie.