buitenland

Obama pleit opnieuw voor Europese eenheid

Door ANP - 25 april 2016

HANNOVER (ANP) – De Amerikaanse president Obama heeft de minitop in Hannover maandag aangegrepen om Europa op te roepen vast te houden aan zijn eenheid en tolerantie. De wereld heeft baat bij een vrij Europa dat in vrede leeft, aldus Obama.

De president betitelde de vorming van een verenigd Europa met een half miljard inwoners en 24 verschillende talen als een politieke prestatie van formaat. Een krachtig Europa draagt bij aan het welzijn van de hele wereld, zei hij. Hij prees en passant Konrad Adenauer, de kanselier van het naoorlogse Duitsland en een van de drijvende krachten achter de vorming van een Europese gemeenschap.

Het pleidooi voor eenheid binnen de Europese grenzen slaat vooral op het komende referendum in Groot-Brittannië, waar de inwoners zich op 23 juni uitspreken over de vraag of hun land de Europese Unie moet verlaten.