buitenland

Oekraïense minister van Financiën moet wijken

Door ANP - 12 april 2016

KIEV (ANP/RTR) – Voor de Oekraïense minister van Financiën Natalia Jaresko is geen plaats meer in de nieuwe regering waarover het parlement in Kiev dinsdag stemt. Haar naam wordt volgens ingewijde parlementariërs niet genoemd onder de kandidaten voor een ministerspost.

De in de VS geboren Jaresko werd eind 2014 met andere technocraten aangetrokken om hervormingen te helpen doorvoeren. De positie van de minister van Financiën is extra gevoelig, vanwege de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds en andere kredietverschaffers.

Volgens verschillende parlementariërs wordt Oleksandr Daniljoek de opvolger van Jaresko, als de benoeming van de nieuwe premier Volodomyr Groisman wordt goedgekeurd. Daniljoek is nu plaatsvervangend hoofd van het kabinet van president Petro Porosjenko. Groisman en Porosjenko hebben bezworen dat zij zullen doorgaan met het hervormingsprogramma van het IMF en het bestrijden van corruptie.