buitenland

Oekraïense piloot Savtsjenko terug naar huis

Door ANP - 19 april 2016

KIEV (ANP) – Rusland laat de gevangengenomen helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko terugkeren naar Oekraïne. Dat is het resultaat van het telefoongesprek dat president Vladimir Poetin maandag voerde met zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko over het lot van Savtsjenko en over dat van de Russische militairen Alexander Alexandrov en Jevgeni Jerofejev.

Porosjenko mocht dinsdag via het Russische persbureau ITAR-TASS bekendmaken dat overeenstemming is bereikt over de voorwaarden van de vrijlating.

De twee Russen werden op Oekraïens grondgebied gearresteerd en veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Savtsjenko kreeg 22 jaar cel wegens betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten. Ze zou coördinaten hebben doorgegeven voor een mortierbeschieting in het oosten van Oekraïne waardoor beiden om het leven kwamen.