buitenland

Oekraïne: Rusland laat zus pilote gaan

Door ANP - 28 april 2016

MOSKOU (ANP) – Rusland heeft de zus vrijgelaten van de in Rusland gedetineerde Oekraïense helikopterpiloot Nadezjda Savtsjenko. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag verklaard. De Russische autoriteiten hielden zus Vira volgens Oekraïne vast bij de grens tussen Oekraïne en Rusland toen ze Rusland in wilde reizen.

Porosjenko meldde via Twitter dat ze inmiddels is teruggekeerd in Oekraïne. Hij kreeg die informatie van de Oekraïense consul-generaal in Rostov.

Nadezjda Savtsjenko sloot zich in 2014 aan bij een vrijwilligersbataljon om troepen te trainen die in Oost-Oekraïne tegen separatistische rebellen vochten. Ze werd opgepakt door een pro-Russische groepering en later in Rusland veroordeeld tot 22 jaar in een strafkolonie, omdat ze medeschuldig zou zijn aan de dood van twee Russische journalisten in het conflictgebied. Savtsjenko ontkende alle betrokkenheid en beschouwde haar arrestatie als een ontvoering. Ze ging diverse keren in hongerstaking en kreeg in eigen land de status van oorlogsheld.

Akkoord

Onlangs kwam er ineens schot in haar zaak. De Oekraïense president Petro Porosjenko maakte bekend dat hij een akkoord over haar vrijlating had bereikt met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Er zijn veel speculaties dat ze zal worden geruild tegen twee Russische officieren die in Oost-Oekraïne zijn opgepakt en tot veertien jaar cel zijn veroordeeld wegens ,,terroristische activiteiten”. Daarover is officieel nog niets bekendgemaakt.

Wat de zus van Savtsjenko in Rusland wilde gaan doen, is onduidelijk.