buitenland

Oostenrijk kiest nieuwe president

Door ANP - 24 april 2016

WENEN (ANP) – Oostenrijk gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vermoedelijk is op 22 mei nog een tweede stemronde nodig, want volgens de peilingen kan geen van de kandidaten op een absolute meerderheid rekenen.

Drie kandidaten lopen op kop in de peilingen met elk rond 20 tot 26 procent van de stemmen. De tweede stemronde gaat daarom vermoedelijk tussen de conservatieve Norbert Hofer van de Vrijheidspartij en de onafhankelijke kandidaten Alexander Van der Bellen en Irmgard Griss. Van der Bellen was in het verleden partijleider van de Groenen, Griss was rechter in het Oostenrijkse hooggerechtshof.

Drie andere kandidaten hebben zondag waarschijnlijk het nakijken. Sociaaldemocraat Rudolf Hundstorfer en Andreas Khol van de Volkspartij hallen vermoedelijk elk slechts circa 15 procent van de stemmen. Vastgoedmagnaat Richard Lugner komt mogelijk niet verder dan 3 procent van de stemmen.