buitenland

Opnieuw zware aardbeving bij Kumamoto

Door ANP - 15 april 2016

TOKYO (ANP) – Het Japanse eiland Kyushu is vrijdagnacht opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Deze had volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGV) een kracht van 7.4 en had plaats op een diepte van 40 kilometer. Het epicentrum lag opnieuw in de buurt van Kumamoto. Nog geen half uur later werd een naschok gevoeld met een magnitude van 6.0.

De Japanse seismologen achtten een tsunami mogelijk van 1 meter hoog. Bewoners aan de kunst bij de Ariake- en Yatsushirozee werd geadviseerd hun huizen te verlaten. Over de aangerichte schade en het aantal slachtoffers is nog weinig bekend. Nieuwszender NHK meldde vanuit Mashiki, de stad die het zwaarst lijkt getroffen, telefoontjes van mensen die vastzaten in de panden waar ze verbleven. Op de achtergrond waren sirenes van ambulances en politiewagens te horen.

Amper 24 uur eerder werd het gebied opgeschrikt door een beving van 6.6, gevolgd door een grote reeks naschokken. Die kostte aan zeker negen mensen het leven, honderden raakten gewond. Verscheidene gebouwen stortten in. Het dodental kan daardoor nog oplopen.