buitenland

Panama Papers ‘topje van de ijsberg’

Door ANP - 04 april 2016

KOPENHAGEN (ANP) – De onthullingen naar aanleiding van de zogenoemde Panama Papers zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Dat zei EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag tegen de Deense krant Finans Borsen.

Uit het journalistieke onderzoek naar wereldwijde belastingontduiking blijkt dat vele bedrijven, vermogende politici en sporters hun geld via brievenbusfirma’s in belastingparadijzen stallen. Mogelijk is op grote schaal geld witgewassen of belasting ontdoken.

Vestager is verrast door de omvang van de affaire, die is gebaseerd op uitgelekte documenten van het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca & Co. De Deense EU-commissaris stelt dat vele andere bedrijven diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met het Panamese advocatenkantoor.