buitenland

Politieke gevangenen Myanmar snel vrij

Door ANP - 07 april 2016

RANGOON (ANP) – Alle overgebleven politieke gevangenen in Myanmar komen vrij voordat maandag het nieuwe jaar in de Myanmarese kalender begint. Dat staat in een door Aung San Suu Kyi mede ondertekende verklaring die de nieuwe regering van Myanmar donderdag heeft gepubliceerd.

Volgens Amnesty International werden na landelijke protesten in 2014 talloze studenten, activisten en journalisten opgepakt. Een steunorganisatie voor politieke gevangenen in Myanmar stelt dat nu nog negentig dissidenten vast zitten.

Suu Kyi stond onder het militaire regime in Myanmar vele jaren onder huisarrest. Haar Nationale Liga voor Democratie behaalde in november de absolute meerderheid in het parlement. Volgens de nog door de militairen opgestelde grondwet mocht zij geen president worden. Zij is nu staatsadviseur, ook van de president, haar vertrouweling Htin Kyaw.