buitenland

Porosjenko ‘ging offshore’ in augustus 2014

Door ANP - 04 april 2016

PANAMA PAPERS

KIEV (ANP/DPA) – In de hoogtijdagen van de burgeroorlog in de Oost-Oekraïense regio Donbass zou de Oekraïense miljardair en president Petro Porosjenko zijn snoepconcern formeel hebben overgeheveld naar de Britse Kanaal-Eilanden. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van tal van media in de wereld op basis van gegevens ontfutseld aan een Panamees adviesbureau, Mossack Fonseca. Het onderzoeksresultaat heet de Panama Papers.

De bedoeling zou zijn geweest in augustus 2014 Porosjenko voor hoge belastingen te behoeden indien het bedrijf als Oekraïense onderneming zou worden verkocht.

Verscheidene offshorebedrijven van Porosjenko staan niet in zijn opgaaf van vermogen volgens ‘de papers’. Maar dat is vooralsnog niet strafbaar in Oekraïne. Het officiële Oekraïense anticorruptiebureau in Kiev heeft maandag laten weten geen onderzoek naar Porosjenko te beginnen op basis van de Panama Papers. Het bureau mag dat naar eigen zeggen niet, omdat Porosjenko staatshoofd is.