buitenland

‘President Brazilië fietst ondergang tegemoet’

Door ANP - 18 april 2016

BRASILIA (ANP) – De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft zondagmorgen bij haar paleis, het Palácio do Alvorada, in de hoofdstad Brasilia onder mediabelangstelling een rondje gefietst kort voor de cruciale stemming in het parlement over haar lot als president. Die is zondagavond (Nederlandse tijd) begonnen.

Het medium O Globo toonde de vrouw zondag op haar mountainbike. Als 342 van de 513 afgevaardigden in de Braziliaanse Tweede Kamer zondag voor het begin van een afzettingsprocedure stemmen, lijkt haar positie onhoudbaar.

De Senaat moet eind april of in mei nog met een gewone meerderheid akkoord gaan, maar Rousseff kan volgens Braziliaanse media geen redding van de Senaat verwachten. Volgens dezelfde media heeft ze zondag in de Tweede Kamer vrijwel zeker niet genoeg parlementariërs achter zich.

Impopulair

De linkse Rousseff is door economisch wanbeleid erg impopulair geworden. Een kolossaal corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij Petrobras, waar zij eerder aan de top stond, heeft ook het vertrouwen in de politieke leiding weggevaagd. In opiniepeilingen is meer dan 60 procent voor haar afzetting.

De economische crisis waar de tweehonderd miljoen Brazilianen mee te maken hebben, is volgens waarnemers de ernstigste sinds begin 20e eeuw. De politieke en economische crisis zorgt ook voor buitengewoon felle verdeeldheid in het politiek doorgaans kalme land. Een groot deel van de kiezers wil dat met Rousseff de hele politieke leiding opstapt. Rousseffs links-radicale aanhang uit haar Arbeiderspartij (PT) dreigt ondertussen met harde acties tegen haar afzetting. Invloedrijke vakbonden dreigen bijvoorbeeld met stakingen uit protest tegen wat ze ,,de staatsgreep” tegen Rousseff noemen.