buitenland

President Brazilië hekelt ‘samenzweerders’

Door ANP - 13 april 2016

BRASILIA (ANP/RTR) – De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft dinsdag hard uitgehaald naar ,,samenzweerders” die uit zijn op haar afzetting. Ze verwees daarbij naar vicepresident Michel Temer, die in verlegenheid is gebracht door een uitgelekte audioboodschap waaruit bleek dat hij zich voorbereid om de president te vervangen.

,,De samenzweerders zijn ontmaskerd”, zei Rousseff in een speech. Ze noemde Temer niet bij naam, maar bestempelde de audioboodschap als bewijs van een beoogde staatsgreep. ,,Ze zweren nu openlijk samen, in het daglicht, om een democratisch gekozen president te destabiliseren”, aldus de president.

Temer ontkende dat hij samenzweert tegen Rousseff. De vicepresident treft volgens zijn medewerkers wel voorbereidingen voor het geval dat hij Rousseff moet vervangen. Het Braziliaanse Lagerhuis stemt binnenkort over de afzetting van de president, die begrotingscijfers zou hebben opgepoetst om het zicht op herverkiezing niet te verliezen.