buitenland

Radicalisering Europese jihadisten gaat snel

Door ANP - 01 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Radicalisering in Europa gaat snel. De groepen jihadisten die hierdoor ontstaan bestaan vaak uit groepen vrienden die als groep radicaliseren en besluiten om naar Syrië of Irak te vertrekken om daar te gaan vechten.

Dit blijkt uit een grootschalig terreuronderzoek in Europa, uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Nederland is nu voorzitter van de EU.

In het onderzoek wordt geschat dat er tussen de 3922 en 4294 jihadisten uit de EU naar de strijdgebieden zijn afgereisd. Dertig procent van hen is inmiddels teruggekeerd naar hun thuisland.

De meeste jihadisten komen uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Uit Nederland zijn er 220 strijders gesignaleerd. Daarvan zijn er naar schatting nog 140 in de strijdgebieden, zijn er veertig teruggekeerd naar Nederland en zijn er 42 omgekomen.