buitenland

Rebellen Abu Sayyaf dumpen afgehakt hoofd

Door ANP - 25 april 2016

MANILLA (ANP) – Twee mannen op een motorfiets hebben maandag in het centrum van Jolo op het gelijknamige Filipijnse eiland een plastic zak gedumpt met daarin een hoofd. De islamistische rebellengroep Abu Sayyaf had gedreigd een van vier gijzelaars te onthoofden wanneer maandagmiddag 15.00 uur lokale tijd geen losgeld van 300 miljoen peso (5,6 miljoen euro) voor elk van hen was betaald.

Het Filipijnse leger zegt nog niet te hebben vastgesteld van wie het hoofd is. De gijzelaars zijn twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw, die eerder te zien waren in een videoboodschap. Ze werden op 21 september ontvoerd uit een resort op het eiland Samal.

Abu Sayyaf is een met al-Qaeda verbonden groep die bekend staat om zijn wreedheid. In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam. De groep heeft nog verscheidene andere gijzelaars in zijn macht, onder wie de Nederlander Ewold Horn, een Japanner, vier Maleisiërs en veertien opvarenden van een Indonesische sleepboot.