buitenland

Referendum Italië olieboringen ongeldig

Door ANP - 18 april 2016

ROME (ANP) – Een zondag in Italië gehouden referendum over de verlenging van olieboringen voor de Italiaanse kust is ongeldig. Het noodzakelijke quorum van meer dan 50 procent van de kiezers is niet gehaald. Dit heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

Volgens voorlopige gegevens bleef de opkomst rond de 30 procent schommelen, ruim onder de benodigde 50 procent plus 1. Het resultaat was een opluchting voor premier Matteo Renzi, die mensen had opgeroepen zich te onthouden van stemming. Volgens Renzi was het referendum onnodig en zou het uiteindelijk de economie schaden.

Renzi heeft in december concessies verlengd voor ondernemingen die tot 20 kilometer uit de kust naar olie of gas boren. Een reeks regiobesturen vindt dat besluit strijdig met een beleid dat zich zou moeten richten op duurzame energie en natuurbehoud. Ze wilden met behulp van het referendum Renzi’s concessies onderuit halen.