buitenland

Rellen in Macedonië om pardon

Door ANP - 14 april 2016

SKOPJE (ANP) – Duizenden Macedoniërs zijn woensdagavond de straten van Skopje opgegaan om tegen een omstreden beslissing van president Gjorge Ivanov te demonstreren. Daarbij kwam het tot rellen waarbij demonstranten slaags raakten met de politie. Een groot aantal mensen is gearresteerd, meldde het Macedonische persbureau Kurir. Exacte aantallen zijn niet bekend.

De demonstranten vielen onder meer overheidsgebouwen aan die ze met stenen en eieren bekogelden. Vele ruiten sneuvelden.

De protesten volgen op het besluit van Ivanov om de strafzaak tegen alle politici die worden verdacht van betrokkenheid bij een afluisterschandaal stop te zetten. ,,Ik heb besloten een einde te maken aan deze lijdensweg voor Macedonië”, verklaarde Ivanov eerder tegenover verslaggevers. Hij kondigde daarbij aan een decreet te ondertekenen dat ,,een algemeen einde moet maken aan alle procedures tegen en onder politici” in verband met het schandaal.

De beslissing stuit op veel weerstand bij de oppositie. De Macedonische oppositieleider Zoran Zaev eiste dinsdag het aftreden van Gjorge Ivanov.

Vorig jaar onthulde de Macedonische oppositie een reeks telefoontaps, die volgens haar werden gemaakt door bondgenoten van de toenmalige premier Nikola Gruevski. Daardoor kon de regering volgens de oppositie journalisten, rechters en de publieke sector controleren en verkiezingen manipuleren.