buitenland

Russische ruimtehaven nu echt in gebruik

Door ANP - 28 april 2016

MOSKOU (ANP) – Met een dag vertraging is vanaf de gloednieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni voor het eerst een raket gelanceerd. President Vladimir Poetin kwam speciaal voor de lancering naar de ‘kosmodroom’ in het uiterste oosten, dichtbij de grens met China.

Rusland heeft nu weer een lanceerplaats voor ruimtevaart binnen de eigen landsgrenzen. Tot nog toe maakt de Russische ruimtevaart gebruik van de basis Bajkonoer, maar die ligt in de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan.

De Sojoez-raket die donderdag vanaf de lanceerplaats vertrok, bracht drie satellieten in een baan rond de aarde. Eigenlijk zou de lancering woensdag plaatsvinden. Op het laatste moment gooide toen echter een kapot ventiel roet in het eten.

Overigens blijft Rusland ook nog gewoon gebruikmaken van Bajkonoer. Met het nieuwe complex wordt de Russische ruimtevaart wel minder afhankelijk van de basis in het buurland. Het gaat naar verwachting nog jaren duren voordat vanaf Vostotsjni bemande ruimtevluchten zullen vertrekken.