buitenland

SpaceX-raket op weg naar ISS

Door ANP - 08 april 2016

CAPE CANAVERAL (ANP) – Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vrijdag weer een bevoorradingsraket naar het internationale ruimtestation ISS gelanceerd. De Falcon-9 heeft ruim 3100 kilo aan benodigdheden voor de astronauten aan boord, evenals apparatuur en wetenschappelijke experimenten.

Het bevoorraden van het ISS begint een routineklus te worden, maar dat is niet het enige wat SpaceX wil bereiken met de Falcon-9. Het bedrijf gaat opnieuw proberen om de stuwraket terug te laten keren naar de aarde en te laten landen op een platform dat drijft in de zee. Door de raketten meer dan een keer te gebruiken hoopt SpaceX de kosten voor ruimtereizen radicaal te verlagen.

SpaceX slaagde er vorig jaar in een dergelijke landing uit te voeren, maar dat was op het vasteland. Een landing op zee is nog moeilijker, omdat het platform kleiner is en de deining van water een rol speelt.

Als alles volgens planning verloopt komt de Falcon-9 zondag aan bij het ISS.