buitenland

Spanje: man opgepakt die Coulibaly bewapende

Door ANP - 13 april 2016

MADRID (ANP/RTR) – De Spaanse politie heeft een Fransman aangehouden die vorig jaar de dader van een aanslag op een joodse supermarkt zou hebben bewapend. Dat meldt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

De 27-jarige Antoine Denive werd dinsdag aangehouden in de buurt van Malaga. De Spaanse politie werkte bij de operatie samen met haar Franse collega’s.

Denive ontvluchtte Frankrijk enkele weken na de aanval op de supermarkt. In Malaga zette hij zijn handel in illegale wapens voort. Denive ontkent zelf wapens te hebben verkocht aan Coulibaly, maar heeft volgens het Spaanse hooggerechtshof aangegeven uitgeleverd te willen worden aan Frankrijk.

De aanslag op de koosjere supermarkt volgde twee dagen na die op de burelen van het satirische blad Charlie Hebdo. De dader, Amedy Coulibaly, was bevriend met de twee schutters die het bloedbad bij Charlie Hebdo aanrichtten. Coulibaly werd uiteindelijk gedood door de politie. Hij had toen vier van zijn joodse gijzelaars van het leven beroofd.