buitenland

Staakt-het-vuren in Jemen ingegaan

Door ANP - 11 april 2016

SANAA (ANP) – In de nacht van zondag op maandag is in Jemen een door VN onderhandelde staakt-het-vuren afgekondigd tussen de sjiitische Houthi-rebellen en de troepen en bondgenoten van president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Het bestand ging om middernacht (lokale tijd) in en houdt, ondanks geïsoleerde incidenten in de eerste uren, stand. Het staakt-het-vuren is een belangrijke graadmeter voor de vredesbesprekingen die op 18 april in Koeweit plaatsvinden.

Houthi-rebellen hebben grote delen in voornamelijke het noorden en westen van het land in handen. Sinds maart 2015 voert een door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie luchtaanvallen uit op de rebellen. De inmiddels ruim een jaar durende oorlog in Jemen heeft naar schatting minstens 6000 levens geëist.