buitenland

Syrische rebellen hervatten strijd

Door ANP - 18 april 2016

BEIRUT (ANP/RTR) – Syrische rebellen hebben maandag een nieuw offensief tegen de troepen van president Bashar al-Assad aangekondigd en meteen de daad bij het woord gevoegd. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde een aanval op de strategische belangrijke vlakte van al-Ghab in de provincie Latakia. Het voegde eraan toe dat de separatisten vorderingen hebben geboekt in Hama, eveneens in het westen van Syrië. Ze hebben nu de stad Khirbat al-Naqus bijna geheel onder controle.

Volgens het in Engeland gevestigde onderzoeksbureau heeft het regeringsleger vanuit de lucht doelen in de buurt van Homs bestookt. Daardoor zouden vier mensen om het leven zijn gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental zal stijgen door de vele zwaargewonden.

De opgelaaide strijd vormt een serieuze bedreiging voor het afgesproken staakt-het-vuren en voor de vredesonderhandelingen van de VN in Genève. De strijders van Islamitische Staat en al-Nusra, dat binding heeft met al-Qaeda, zijn daar niet bij betrokken.