buitenland

Tiental staatshoofden in ‘Panama Papers’

Door ANP - 04 april 2016

MNCHEN/MADRID (ANP) – Meer dan tien staatshoofden duiken op in de Panama Papers, het resultaat van een onderzoek naar het wegsluizen van geld door media in heel de wereld. De informatie kom van het internationaal opererende Panamese adviesbureau, Mossack Fonseca & Co. Het bedrijf zegt te zijn gehackt.

In het onderzoek worden de namen genoemd van hoogwaardigheidsbekleders die hun geld discreet in de belastingparadijzen zouden hebben gestald. Onder hen de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri. Een van de rijkste mensen op aarde, de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan, ontbreekt niet. Onder de genoemde ex-staatshoofden is de voormalige emir van Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani.

Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië, Rami Makhlouf. In de berichten worden ook voetballer Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini genoemd, net als de IJslandse premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson.

Mossack Fonseca & Co. helpt klanten onder meer aan zogenoemde offshorebedrijven in landen waar weinig of geen belasting betaald hoeft te worden. In de constructie wordt meestal verhuld waar het geld vandaan komt. Het in 1977 opgerichte Mossack Fonseca heeft naar eigen zeggen voor legale doeleinden al meer dan 240.000 van deze bedrijfjes opgezet. Tal van vermogende politici willen om verschillende redenen niet dat de omvang van hun rijkdom aan het licht komt.