buitenland

Topambtenaar weg om ‘Gestapo-minister’

Door ANP - 14 april 2016

BRUSSEL (ANP) – Een Belgische topambtenaar heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant. De bewindsvrouw maakt zich volgens Laurent Ledoux schuldig aan ,,Gestapo-praktijken”.

,,Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist”, aldus Ledoux, die vindt dat Galant moet aftreden.

Galant kwam woensdag al onder vuur te liggen toen vertrouwelijke rapporten van de Europese Commissie uitlekten. Daarin wordt kritiek geuit op de ondermaatse controle op de veiligheidssystemen van Belgische vliegvelden.

De topambtenaar had Galant de afgelopen jaren naar eigen zeggen herhaaldelijk gewaarschuwd en tevergeefs om meer geld gevraagd. Hij wil de minister echter niet de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op Brussels Airport in de schoenen schuiven. ,,Dat zou absurd zijn”, zei hij op de radio.

Ledoux vindt verder dat Galant luchtverkeersleider Belgocontrol te veel macht geeft. ,,Het is totaal onaanvaardbaar, zo niet illegaal.”