buitenland

‘Twee derde Duitsers tegen vervolging komiek’

Door ANP - 18 april 2016

BERLIJN (ANP/RTR) – Twee derde van de Duitse bevolking is het oneens met de beslissing van bondskanselier Angela Merkel om komiek Jan Böhmermann eventueel te laten vervolgen. Dat blijkt uit een peiling die zondag werd gepubliceerd door zondagskrant Bild am Sonntag.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist dat Böhmermann wordt vervolgd vanwege een satirisch gedicht dat de komiek eind maart voorlas op televisie. Böhmermann noemde Erdogan onder meer een geitenneuker. De Duitse wet kent een verbod op het beledigen van bevriende staatshoofden, maar de regering moet wel met vervolging instemmen. Merkel liet vrijdag weten dat de aanklagers hun pijlen wat haar betreft op Böhmermann kunnen richten.

De kwestie is een splijtzwam gebleken in de coalitie van Merkels christendemocraten en de sociaaldemocratiche SPD. Merkel reist zaterdag naar Turkije en de SPD heeft haar opgeroepen zich achter de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te scharen. ,,Zonder deze basale vrijheden is democratie niet denkbaar. De Turkse regering moet dat ook inzien”, zei de secretaris-generaal van de SPD, Katarina Barley tegen Bild am Sonntag.