buitenland

Verwoeste triomfboog Syrië krijgt nieuw leven

Door ANP - 19 april 2016

LONDEN (ANP) – De triomfboog in de Syrische stad Palmyra die in oktober verwoest werd door Islamitische Staat (IS), heeft op het Trafalgar Square in Londen nieuw leven gekregen. De boog, gemaakt van marmer uit Egypte, is volgens de BBC door middel van 3D-technologie op schaal nagebouwd.

De replica is eenderde kleiner dan het origineel. De komende drie dagen blijft de boog in Londen. Daarna is het de bedoeling dat het in grote steden over de hele wereld te zien is, waaronder New York en Dubai, om te eindigen naast het origineel in Palmyra.

De triomfboog werd in oktober vorig jaar door IS opgeblazen. Palmyra, ook wel stad van de duizend zuilen genoemd, behoort tot de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Tot aan het begin van de burgeroorlog in 2011 was Palmyra de belangrijkste toeristische bestemming in Syrië.