buitenland

Vluchtelingen gered na wanhopig sms’je

Door ANP - 09 april 2016

LEICESTER (ANP) – Een zevenjarig Afghaans jongetje en veertien anderen zijn gered uit de achterkant van een vrachtwagen nadat de jongen in een wanhopig sms’je aan vrijwilligers had gezegd dat hij bang was om te stikken.

De Engelse Liz Clegg werkte eerder dit jaar als vrijwilliger met vluchtelingen in Calais, waar ze kinderen simpele mobiele telefoons en haar nummer had gegeven voor noodgevallen. Toen ze vrijdag op een conferentie in New York was, kreeg ze de boodschap van de zevenjarige Ahmed. Die schreef fonetisch gespeld: ,,Help. De chauffeur wil niet stoppen. Er is geen zuurstof. Ik zit in een container. Ik maak geen grapje, ik zweer het.”

Clegg alarmeerde de autoriteiten in Engeland, die een tolk inschakelden die de jongen belde. ,,Ze realiseerden zich dat het een noodsituatie was en traceerden zijn mobiel tot in een vrachtwagen in Leicester”, zei ze tegen The Independent. De plaatselijke politie vond de vrachtwagen bij een pompstation aan de snelweg, waar de vijftien vluchtelingen konden worden ontzet.