buitenland

VN heropenen vredesonderhandelingen Syrië

Door ANP - 13 april 2016

GENVE (ANP) – De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft woensdag een nieuwe ronde van vredesbesprekingen over Syrië geopend. Hij zei een hernieuwde belofte te willen om de wankele wapenstilstand in Syrië overeind te houden.

De Mistura zei dat herhaalde ,,incidenten” het vertrouwen in de gedeeltelijke wapenstilstand schaden. Het staakt-het-vuren ging op 27 februari in, maar geldt niet voor Islamitische Staat en aan al-Qaida verbonden militante groeperingen.

Hij zei ook dat tijdens zijn recente ontmoetingen met hoge functionarissen in Moskou, Damascus, Teheran en Amman, iedereen steun en interesse had uitgesproken voor een discussie over een politieke overgang in Syrië. ,,Geen van hen heeft ook maar enige twijfel geuit dat dit de prioriteit is en op de agenda staat”, aldus De Mistura.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry drong er woensdag ook bij alle partijen in het Syrische conflict op aan zich te houden aan het staken van de vijandelijkheden.