buitenland

Wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen

Door ANP - 03 april 2016

RIJSWIJK (ANP) – Kranten in verschillende landen hebben zondagavond resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media, waaronder Trouw en het FD in Nederlrand, werkten daarin samen.

Het onderzoek, getiteld Panama Papers, is gebaseerd op meer dan 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co.

Het bedrijf vestigt voor klanten bedrijven in belastingparadijzen. Door de uitgelekte administratie hebben journalisten vaak kunnen achterhalen welke personen zich achter de door Mossack Fonsea opgerichte vennootschappen verschuilen. In veel gevallen ook met welk doel deze bedrijven werden opgezet.