buitenland

Zoektocht naar MH370 getroffen door pech

Door ANP - 13 april 2016

CANBERRA (ANP/DPA) – De speurtocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 is woensdag getroffen door pech aan boord van het onderzoekschip. De kabel waaraan het speciale toestel met apparatuur hing om op grote diepte de zeebodem in kaart te brengen is geknapt. De coördinator van de operatie heeft het verlies van de ‘sleepvis’ bekendgemaakt in Canberra.

Hij kon ook melden dat er een Amerikaans team met het op afstand bedienbare onderwatervehikel Remora III naar het gebied ten westen van Australië onderweg is om de sleepvis en het vliegtuig te helpen vinden. De Remora werd ook ingezet bij het zoeken naar de Air France-machine AF447, die in 2009 bij Brazilië in zee stortte.

MH370 verdween in maart 2014 met 239 mensen aan boord spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uit satellietgegevens kon worden opgemaakt dat het toestel is omgekeerd en nog urenlang in zuidelijke richting is gevlogen tot de brandstoftanks leeg waren. Een aantal wrakstukken is sindsdien duizenden kilometers westelijker aangespoeld in Afrika.